Cermin Diri Sendiri

Bismillah... Dengan nama Allah.....

 

Daripada Abu Hurairah r. a, bahawasanya Rasullullah SAW telah bersabda, maksudnya:


"Jika ada seseorang berkata: "Orang ramai sekarang ini sudah rosak", maka orang yang berkata itu sendiri yang paling rosak di antara mereka." H. R. Muslim


Penerangan Hadis:

 

Iman Nawawi ketika menulis hadis ini dalam kitab Riyadhus Shalihin, beliau memberi penjelasan seperti berikut:


"Larangan semacam di atas itu (larangan berkata orang ramai sudah rosak) adalah untuk orang yang mengucapkan sedemikian dengan tujuan rasa bangga pada diri sendiri ('ujub) sebab dirinya tidak rosak, dan dengan tujuan merendahkan orang lain dan merasa dirinya lebih mulia daripada mereka. Maka yang demikian ini HARAM".


"Adapun orang yang berkata seperti itu kerana ia melihat kurangnya perhatian orang ramai terhadap agama mereka serta didorong oleh perasaan sedih melihat yang di alami oleh mereka dan timbul daripada perasaan cemburu terhadap agama, maka perkataan ini tiada salahnya".


Hadis ini boleh menjadi peringatan kepada kita semua semasa membincang dan menghuraikan masalah-masalah umat Islam sekarang ini. Maka apabila kita membincangkan masalah-masalah umat Islam dewasa ini maka janganlah kita merasa 'ujub dengan diri kita sendiri, bahkan hendaklah kita menegur diri kita masing-masing dan jangan suka menuduh orang lain.


Walaupun hal kerosakan moral umat Islam dewasa ini diketengahkan biarlah pendedahan itu dalam bentuk yang sihat, dengan perasaan yang penuh belas kasihan dan rasa cemburu terhadap ugama, bukan dengan perasaan bangga diri dan memandang rendah kepada orang lain.


Tidak salah membincangkan kerosakan yang berlaku, namun jangan sampai menganggap diri kita 'perfect' dan orang lain tidak setanding dengan kita.


Mudah-mudahan ALLAH swt. dengan limpah kurnia Nya memberikan kepada kita rahmat, taufiq dan hidayah. AMIN


Riwayat: Muslim

 

 

P/S : Tegurlah aman jika aman tersalah ucapan.

2 teguran dan kutukan:

M A S R U R A H said...

salam..

Aman..
jdilah org berguna...
Insyaallah!
Amin

Iman Aisyah said...

Salam,

"The believers are brothers"
(Al-Hujurat 49:10)

Umat Islam itu bersaudara atas penyatuan Aqidah, walaupun bukan atas persaudaraan darah..Jadi mengata sesama umat Islam umpama cubit paha kiri,paha kanan pun terasa(~_~)..

Jangan dilihat kpd luaran sesorg.Iman xboleh diwarisi dari keturunan Ustaz dan ustazah,bukan kopiah,tudung labuh jadi ukuran.tapi baik akhlaknya menjadi ukuran.kerana akhlak yg baik dan org yg baik berbeza.kerana org yg baik akhlaknya bermula dgn Aqidah yg mantap, diikuti ibadah yg benar dan menzahirkan akhlak yg terpuji(~_~)!sama2 kita menjadi seorg yg menjaga akhlaknya~~Hakikat Iman itu Ikhlas.

Selamat berjuang dan teruskan perjuangan ya akhi fil Islam.
Jazzakallah khairan kasir..

p/s:maaf andai ada kata2 yg salah, yg baik dari Allah swt,yg khilaf dari diri(Iman Aisyah) sendiri.