Kenapa abraxas248?

Assalamualaikum...

tiba-tiba tercetus satu soalan yang bertanyakan kepada saya...

"kenapa kau slalu guna nama abraxas248?"

Agak pelik bukan? Itu hanyalah nickname yang saya selalu gunakan untuk apa-apa sahaja. Dalam e-mail, blog dan macam-macam lagi yang saya gunakan abraxas248.

Tapi terima kasih kerana sudi bertanya. Itu menunjukkan mereka ambil kisah pasai kamu. They care that why they asking.

abraxas248 tu bermaksud:

AB merujuk pada Abdul
RA merujuk pada Rahman
X itu bagaikan @ atau as known as (aka)
AS merujuk kepada Aman Shah
248 itu merujuk pada nombor rumah saya. Rumahku itulah syurgaku!

"Laa...tadi abraxas248, skrang ni AMAN SHAH pulak?Awat hang nak famous macam penyanyi Aman Shah tu ke?"

"Ya, Allah.. Ikut suka aku la nak pakai nama apa pun, yang hang sibuk sangat ni pasal apa?"
Bentak hati kecilku..

Tapi lucu juga apabila soalan-soalan remeh seperti ini. Tapi untuk menjaga hati kawan saya tu, saya pun terangkan juga maksud tersirat dalam AMAN SHAH tu.

AMAN tu nama panggilan saya. Kawan-kawan saya panggil saya Aman.
SHAH tu pula, gabungan nama ibu saya Norbasharoh binti Ishak dan nama abah saya Hamzah..

Ok, puas hati?

Saya ambil 3 dari nama ibu saya dan 1 dari nama abah saya sebab Seperti cerita dalam sebuah hadis Seorang sahabat bertanya kepada Nabi, siapa yang paling wajar untuk mendapatkan kebaktian saya, dijawab Nabi 3 kali berturut-turut dengan kata-kata “ibumu”, kemudian “ibumu”, lalu “ibumu” baru kemudian dijawab “bapakmu” setelah ditanya untuk keempat kalinya.





Wasalam...

~aman shah~
"....man jadda wa jada..."

3 teguran dan kutukan:

zaraa said...

ermmm...bukan ke bila ada yang bertanya, indicate masih ada yang concern tentang diri kita...

apabila tiada siapa yg mempedulikan apa yg kita buat, kita ckp, kita tulis...mungkin indicate tiada yang care psl diri kita lagi :)

Anonymous said...

aman syah vs abraxas248?
=)

@m@n sh@h said...

silap tu,
bukan aman syah, patut aman shah
bunyi sama, tapi nnt lain maksudnya..
hehehe