Permasalahan Umat

Dengan lafaz Bismillah, saya mulakan perbicaraan hari ini...

SR: aman r u there?
SR: got something to ask
SR: can or not
AS: apa dia?
SR: what would u do kalo
SR: ur fren tido kt umah org yg berlainan jantina??
SR: cnth
SR: kwn laki tdo kt umah girls
SR: n sebaliknye
AS: pi report kat jais
SR: here got no jais laa
SR: cmne nk report
SR: seyes ni im asking
AS: tegur cara berhemat
SR: okeh



Ini petikan dari hasil perbualan YM dengan kawan saya. Permasalahan umat sejak kebelakangan ini amat membimbangkan banyak pihak. Termasuklah diri saya sendiri.

Setiap yang mungkar itu, haruslah kita menegahnya dengan penuh hikmah dan berhemat. Kita adalah ummah yang terbaik, maka kita hendaklah menyesaikannya dengan penuh bijaksana. Ia diterangkan oleh Allah dalam al Quran:



Oleh yang demikian, berasaskan ayat diatas, hendaklah kita berusaha untuk mencegah kemungkaran yang berlaku disekeliling kita. Macam mana kita hendak memantapkan diri dan tahu cara untuk menegur orang secara berhemah? Kita hendaklah berusaha melatih diri kita menegur orang bermula dengan orang yang rapat dengan kita terlebih dahulu seperti ahli keluarga. Jika kita sudah terbiasa menegur orang, InsyaAllah kita akan punya kekuatan untuk mencegah kemungkaran disekeliling kita.

"Islam itu agama untuk manusia yang mahu berfikir"

wasalam

~aman shah~
"...man jadda wa jada..."

1 teguran dan kutukan:

Iman Aisyah said...

"tegur dgn cara berhemah?"
.. its easier to be said than done...
xramai yg xdpt kekuatan nk tegur?apatah lg nk tegur secara berhemah.at last tegur dlm hati...nnt xpasal2 kena.."suka hati aku laa,kubur masing2".."sibuk betul la hal org"..

mesti duk kat oversea sbb xda jais..
..fenomena yg xdpt lari sbb jauh dari family...

kat sini pun byk jaa..huu..
solution yg penah kami(sy dan kwn2 lain) buat:
1)kalo situasi dan keadaannya sgt berat,report kat embassy..kat embassy kan ada pegawai agama..
2)call parents pasangan terbabit(kena berani terima risiko-kena marah)

tp kalo tuan punye diri tanye nape sibuk nak jaga tepi kain die..ckplaa dgn penuh rs prihatin(espc if it comes to girls)yg selalu kena 'tanggung' ja,boys pandai 'jawab' jaa..pastu,xdelaa nak ada perkataan tanggungjawab...mula2 mmg suka2 tp nnt dah ter'pregnant' mulalah kata dah lama nikah..ermm..bersangka baik ja laa..tp kalo dah 2org(boy and girl)yg bukan muhrim dlm satu bilik konsep bersangka baik ni kena laa ubah=)

*amar makruf nahi mungkar
*any words might make anyone hurt i'm sorry*
*salam~!